Ik weet niet hoe het met jou zit, maar regelmatig is mijn stress level te hoog. Of eigenlijk, véél te hoog. Net als veel anderen heb ik gewoon een druk leven en als ik even niets te doen heb dan zorg ik er voor dat er wel weer iets te doen vált. Zitten? No way! Zonde van de tijd, de dagen zijn al zo kort.

Hoe ontstaat stress nou eigenlijk?

Het stresshormoon cortisol laat bij stress het bloedsuikerspiegel stijgen en zorgt ervoor dat de stofwisseling harder gaat werken. Daardoor komt er op dat moment  meer energie vrij. Het lichaam wordt in een staat van paraatheid gebracht. De spieren spannen aan, de polsslag versnelt en de ademhaling wordt sneller. Zo kunnen we alert reageren en de concentratie verhogen. Dit is tijdelijke stress en hier is eigenlijk niets mis mee.

Waar het mis gaat is als we té vaak en té lang stress hebben en ons lichaam zich niet voldoende kan herstellen. Je zult dus na stressmomenten moeten rusten. Doe je dat niet dan stapelt stress zich op en ontwikkel je allerlei klachten. Hartkloppingen, knopen in je rug, slapeloosheid, burn-out, ga zo maar door.

Het creëren van rustmomenten is uiteraard aan jezelf. Dat kun je op verschillende manieren doen. Even zitten met een boek, muziekje aan of even helemaal niets. Zelf heb ik gemerkt dat ik het erg prettig vind als ik bepaalde geuren om me heen heb die mij ontspannen of juist een beetje prikkelen. Daarom heb ik een roll-on flesje samengesteld met een heerlijke mix van verschillende geuren die een ontspannende uitwerking hebben. Dit kun je op je handen en in je nek smeren zodat je deze geur lekker om je heen hebt. Van deze zelfde geur is ook een heerlijke, natuurlijke zeep te krijgen en je kunt bij Herbalhappiness ook een lekkere ontspannings thee (knock-out melange) bestellen. Deze echte kruidenthee bevat een mix van citroenmelisse, kamille, lavendel en hop, allen kruiden waar je super relaxt van wordt!

Stress, ik kan het niet van je afnemen, dat moet je zelf doen. Wees lief voor jezelf, neem pauze, verwen jezelf.

Op je gezondheid, Madelon.

Recente blogposts

Andere pagina’s