Onkruid vergaat niet. Waarom? Omdat het onverwoestbaar en supersterk is. In de fytotherapie kom ik veel soorten ”onkruid” tegen en wat blijkt…heel veel onkruid bezit veel waardevolle stoffen waar wij van kunnen profiteren!

Bijvoorbeeld de brandnetel. We zijn er zelfs een beetje bang voor want het steekt en jeukt als je het aanraakt. Dus inderdaad, doe er voorzichtig mee, maar onderschat vooral de waarde niet! Brandnetel is namelijk rijk aan vitamine B2, B5, foliumzuur, siliciumdioxide, zink en ijzer. Hierdoor wordt bijvoorbeeld je haargroei gestimuleerd en wordt haaruitval voorkomen. Ook is het door het zinkgehalte goed te gebruiken tegen mee-eters en acné. Zuiverend voor de huid dus! En door het hoge gehalte aan ijzer kun je brandnetel gebruiken als je veel bloedverlies hebt gehad of aan bloedarmoede lijdt. Letterlijk een ijzersterke plant dus en een oppepper als je ziek bent geweest.

Allergische aandoeningen

Doordat brandnetel veel vitaminen en foliumzuur bevat heeft het een immuun verbeterende werking en is het goed in te zetten tegen allergieën zoals neusslijmvliesontsteking, hooikoorts en huisstofmijt allergie.

Hoe gebruik je brandnetel?

Brandnetel kun je gewoon weer gebruiken als thee en als je het voor je huid gebruikt kun je er zelf een lotion van maken en je huid mee deppen. Weg vettigheid en mee-eters! Dit zelfde kun je met je haar doen als het vettig aan voelt. Even inmasseren met brandnetel lotion, laten intrekken en uitspoelen.

Doordat brandnetel een groot deel van het jaar groeit en bloeit is het een voordelig kruid en is het gemakkelijk te verkrijgen. Bij Herbalhappiness is een zakje brandnetelkruiden van 100 gram 3,50euro. Daar kun je heel wat thee van maken!

Dus…Ik hoop dat je voortaan niet meer zo angstig en laagdunkend naar brandnetels kijkt, maar dat je beseft hoeveel waardevolle geheimen deze prachtige plant heeft en dat je er je voordeel mee doet!

Op je gezondheid, Madelon.

Recente blogposts

Andere pagina’s