Hoe gaaf is dat, dat een prachtige plant met haar charmante, kleurrijke bloemen ook nog eens werkzame stoffen bevat waar wij onze gezondheid mee kunnen verhogen. De hibiscus. Je vindt haar over het algemeen in mediterrane gebieden, maar ook in Nederland kunnen wij in onze tuinen genieten van deze prachtige plant. Er zijn zo’n 200 verschillende soorten hibiscusplanten en van één van deze soorten kunnen wij gebruik maken. Het is de Hibiscus Sabdariffa. Het deel van de plant dat gebruikt wordt voor medicinale doeleinden zijn de bloemen. Deze bloemen worden gedroogd (dan nóg zien ze er prachtig uit!), hebben veel smaak en geven een mooie roze-rode kleur af.

Hibiscusbloemen hebben een hoog vitame-C gehalte, zijn zeer rijk aan anti-oxidanten en bevatten ACE-remmers. Hibiscus werkt hierdoor bijvoorbeeld bloeddruk verlagend.

Alle werkingen van de Hibiscus op een rij:
*immuunsysteem verhogend
*bloeddruk verlagend
*cholesterol verlagend
*vertraagd het verouderingsproces
*heeft een positieve werking op de vetstofwisseling
*heeft een ontspannende werking op de bloedvaten
*stimuleert de gezondheid van de lever
*helpt bacteriële infecties te bestrijden
*heeft een krampstillende werking

Van Hibiscus bloemen kun je eenvoudig een warme of koude drank maken. Er zijn maar een paar bloemen nodig voor een glas heilzame drank. De smaak is  fris en wat zurig en kan afgewerkt worden met wat honing en/of kaneel. Lekker!

Ben je nieuwsgierig of geïnteresseerd naar de Hibiscus of andere heilzame kruiden? Op de website van Herbalhappiness kun je veel lezen over kruiden en hun werking en zijn de kruiden eenvoudig te bestellen. (Hibiscus kruiden zijn al verkrijgbaar vanaf 2,75euro).

*het gebruik van Hibiscus tijdens zwangerschap of borstvoeding wordt afgeraden.

Op je gezondheid, Madelon.

Recente blogposts

Andere pagina’s