Ja hoor, ik heb hem al weer te pakken… De eerste goeie verkoudheid van het seizoen.
Omdat ik dacht “gewoon” verkouden te zijn en er wel snel van af te raken, heb ik er eigenlijk niet veel aan gedaan. Helaas zette de verkoudheid door tot een vervelende voorhoofdsholte ontsteking. De verkoudheid heb ik dus zwaar onderschat en nu zit ik met de gebakken peren.

Uiteraard ben ik gaan zoeken tussen al de mooie kruiden die er zijn, welke nou het meest geschikt is om in te zetten tijdens een verkoudheid en ontsteking. Ik kwam al snel op Eucalyptus. In het latijn Eucalyptus Globulus. In het Grieks betekent eu ‘goed’, kalyptos betekent ‘bedekt’ en globulus betekent ‘omringd door’. De Eucalyptusboom is een grote boom die tot wel 40 meter hoog kan groeien, een zilverkleurige schors heeft met een gedraaide stam. De bladeren zijn ei-vormig/langwerpig, glanzend groen en voelen leerachtig aan. De boom groeide oorspronkelijk alleen in Australië, Tasmanië en New Guinea en werd vanaf 1860 vervoerd naar subtropische gebieden en nu is de Eucalyptus ook te vinden in Zuid-Europa.

De geur van Eucalyptus ken je waarschijnlijk wel. Het is een frisse geur dat o.a veel in sauna’s wordt gebruikt. Ook wordt Eucalyptus vaak in hoestpastilles verwerkt, dus de smaak is je wellicht ook bekent. Uiteraard is het niet voor niets dat Eucalyptus wordt gebruikt in hoestpastilles. Er zitten namelijk enorm veel etherische oliën, flavonoïden en fenolzuren in. Al deze inhoudsstoffen maken dat Eucalyptus infectie werend is. Het bestrijdt bacteriën, virussen en schimmels. Ook is het slijmoplossend en krampstillend. Perfect dus om in te zetten bij luchtwegaandoeningen zoals hoest, verkoudheid, keelpijn en bronchitis. Ook bij koorts en griep is het een goed middel omdat het een aansterkend kruid is waardoor het lichaam koorts en infecties beter te lijf kan gaan.

De etherische olie van Eucalyptus kun je gebruiken om te verdampen of een lekker stoombad van te maken. Je zult de verlichting van een verstopte neus al direct merken. Als je echt een goede, pure etherische olie hebt kun je ook 2 druppels van de olie samen met een lepeltje honing innemen.
Het mooie, pure Eucalyptuskruid, te verkrijgen in de shop van Herbalhappiness, kun je gebruiken om thee van te maken. Een heerlijke, heilzame en verfrissende thee dus, die deze winter vast wel van pas gaat komen!
(50gram eucalyptuskruid 3,00 en 100gram eucalyptuskruid 3,50)

*het gebruik van eucalyptusolie wordt afgeraden bij kinderen onder de 4 jaar.

www.herbalhappiness.nl
voor info of advies: info.herbalhappiness@gmail.com

Op je gezondheid, Madelon.

Recente blogposts

Andere pagina’s