Haver kennen we allemaal. Het is al eeuwen lang een goede voedingsbron voor zowel mens als dier. Maar wat voor werking haver nou eigenlijk heeft op ons gestel en wat voor voordelen het gebruik van haver met zich meebrengt, dat weten veel mensen waarschijnlijk niet. En daarom vertel ik er graag wat over in dit blog.

Avena Sativa, oftewel eetbare (sativa) haver (avena) is rijk aan vitamine-b, fosfor, calcium, magnesium en ijzer en zorgt voor een betere doorvoer van stikstofmonoxide naar de hersenen. Dit resulteert in een fijn gevoel van kalmte en alertheid en is hierdoor een van de betere middelen bij stoornissen van het zenuwstelsel en kan erg goed helpen bij slapeloosheid, zenuwzwakte, depressie en PMS. Haver heeft zelfs een specifieke werking op mensen die willen herstellen na een verslaving van nicotine, verdovende middelen of alcohol. Dit komt omdat haver afkickverschijnselen onderdrukt.
Onderzoek heeft uitgewezen dat haver een sterke anti-oxidatieve werking heeft en daardoor een goede ontstekingsremmer en tevens versterker voor het immuunsysteem is.

Het gebruik van haver:

Haver is op verschillende manieren te gebruiken. Het is natuurlijk een zeer goede voedingsbron als je de vlokken gebruikt als pap. Het heeft dan gelijk een positieve werking op je spijsvertering en verbetert je stoelgang. Maar haver is ook te krijgen in de vorm van capsules, tabletten, tinctuur en poeder.
Bij herbalhappiness is de pure groene haver te krijgen als kruid en te gebruiken als thee. Voor s’morgens een goede start van de dag en voor s’avonds een fijne afsluiter en heerlijke rustgever.

Op je gezondheid, Madelon.

Recente blogposts

Andere pagina’s