Lavendel, we kennen het allemaal. Het geeft een fantastisch lekkere geur en bloeiende lavendelvelden geven prachtig, paarse vergezichten. Vooral in zuidelijke landen zie je het veel, maar ook in Nederland staat het nu rijkelijk in bloei. Maar wat kun je eigenlijk met lavendel, wat voor heilzame inhoudsstoffen bevat het en waar kun je het voor gebruiken, behalve dat het er zo prachtig uitziet en heerlijk geurt?

De naam lavendel komt van het Latijn “Lavare”. Dit betekent letterlijk “wassen”. In de middeleeuwen werd lavendel gebruikt om kwade geesten en ziektekiemen buiten de deur te houden, deze houden immers niet van de lekkere, geneeskrachtige geur van lavendel, was de gedachte. Ook werd (en wordt) het veel gebruikt in zeep en werd het vaak gebruikt als basisgeur in parfums. Cleopatra heeft hiermee Julius Caesar weten te verleiden, naar verluidt.
Omdat lavendel een ontsmettende werking heeft wordt het vaak gebruikt tegen ziekmakende bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Essentiële oliën en looistoffen zorgen ervoor dat lavendel ontstekingen weert en wonden sneller doet genezen. Daarom is het goed in te zetten bij de uitwendige verzorging van de huid. Denk hierbij aan brandwonden, eczeem, jeuk, hoofdluis, ontstekingen, verkoudheid (inhaleren), muggenbeten en acné.

Het interessante aan lavendel is dat het een kalmerende, harmoniserende, zelfs licht narcotische werking heeft, waardoor je het goed kunt gebruiken als je last hebt van psychische stress zoals nervositeit, onrust, prikkelbaarheid en rusteloosheid. Dit komt omdat lavendel een positieve invloed heeft op de orthosympaticus. Dit is het deel van ons zenuwgestel wat de organen reguleert.

Ook op onze spijsvertering heeft lavendel een kalmerende werking. Daardoor werkt het krampwerend, bevordert het de spijsvertering, reguleert het de gisting en voorkomt het diarree.

Het gebruik van lavendel

Het deel dat gebruikt wordt voor medicinale doeleinden, zijn de bloemen. Hierin zitten alle inhoudsstoffen en oliën. Van de bloemen kun je thee zetten. Gebruik hiervoor 2 theelepels lavendelkruiden op 200ml heet water. Even een goede 10 minuten laten trekken en dan slokje voor slokje genieten van de typische, bloemige smaak. Lavendel laat zich ook goed mengen met bijvoorbeeld kamille.

De etherische olie van lavendel kun je natuurlijk goed gebruiken in een bad. Een weldaad voor de huid en de geest.
In de shop van Herbalhappiness kun je een heerlijke zalf bestellen. Hierin zijn zowel de bloemen als de etherische olie gebruikt. Een heerlijk geurende, geneeskrachtige lavendelzalf dus.

Lavendel is nu volop te krijgen. De bloemen zet je lekker in huis en zullen hun heerlijke geur verspreiden en daarmee kwade geesten, ziektekiemen en muggen buiten de deur houden. De kruiden (gedroogde bloemen) zullen zorgen voor innerlijke kalmte, geruststelling, liefde én een goede nachtrust.

Verkrijgbaar bij Herbalhappiness:                           www.herbalhappiness.nl
Echte Lavendelkruiden 50gr 4,00                         info.herbalhappiness@gmail.com
Lavendelzalf 30ml 6,95

Op je gezondheid, Madelon.

Recente blogposts

Andere pagina’s